STANDARD CIOBANESC DE ASIA CENTRALA

FCI-Standard N° 335
CIOBANESC DE ASIA CENTRALA
CENTRAL ASIA SHEPHERD DOG
(Sredneasiatskaya Ovtcharka)

ORIGINE: URSS (Regiunile Asiei Centrale)

TARA CE INREGISTREAZA RASA: Rusia.

DATA PUBLICARII STANDARDULUI OFICIAL :3.10.2010.

UTILIZARE: caine de paza si aparare.

CLASIFICARE FCI: Grupa 2 -tipul pinscher si schnauzer ,tipul molosoid si ciobanesti elvetieni
SECTIUNEA 2.2 :tipul moloss/caini de munte
Fara proba de lucru.

ISTORIC

Ciobanescul de Asia Centrala (CAC-romana,CAO-rusa,CASD-engleza,) este una dintre cele mai vechi rase de caini din lume. Rasa a fost formata prin selectie naturala de-a lungul a mai mult de 4000 de ani,pe un teritoriu foarte vast,ce se intinde de la Marea Caspica pana in China,din sudul muntilor Ural pana in Afganistan. CAO este mostenitorul celor mai vechi caini din Tibet ,cainii de turma ai vechilor triburilor nomade,caini ce sunt inruditi cu CIOBANESCUL MONGOLIAN si MASTIFFULUI DE TIBET. CAO au fost folositi ca si protectori ai turmelor de animale,caravanelor si proprietatilor oamenilor din respectivele zone,fiind influentati de selectia naturala foarte cruda. Conditiile grele de viata si permanenta lupta impotriva pradatorilor au influentat atat aspectul fizic cat si temperamentul ,facand din Ciobanescul de Asia Centrala un caine puternic,neinfricat,un caine ce stie sa-si economiseasca energia.

Incepand cu 1930,CAO a inceput sa fie folosit ca si caine de paza al proprietatilor si al turmelor si in URSS.

ASPECT GENERAL

Ciobanescul de Asia Centrala este câine de talie foarte mare; structură osoasă puternică; musculatură puternică(dar nevizibila),corp voluminos.; corp puţin mai lung decât înalt(nici lung nici scurt). Diferenta intre sexe este bine definita.Masculii sunt mult mai masivi si curajosi decat femelele,cu cu un greaban mult mai pronuntat si un cap mai masiv.Maturitatea completa este atinsa la varsta de 3 ani.

PROPORTII IMPORTANTE

Lungimea corpului depaseste cu putin inaltimea la greaban.Este de dorit o statura cat mai mare,cu conditia ca proportiile lungime/inaltimea trebuie pastrate. Lungimea picioarelor din fata pana la cot este 50-52% din inaltimea cainelui la greaban.Lungimea botului este mai mica decat ½ din lungimea capului ,dar mai mare de 1/3 din acesta .

COMPORTAMENT SI TEMPERAMENT

Increzator in sine, echilibrat ,nu prea zgomotos, mandru si independent..Foarte curajos ,cu o mare capacitate de lucru,rezistenta,cu un natural si bine dezvoltat instinct de paza a teritoriului, CAO este neinfricat in fata pradatorilor de talie mare.

TRASATURI CARACTERISICE

CAP : Masiv si in echilibru cu aspectul general. Vazut de sus si din profil,capul are o forma dreptunghiulara.

REGIUNEA CRANIANA: Adanc in craniu.fruntea este plata,craniul fiind plat si lung.Osul occipital este bine definit,dar foarte greu vizibil din cauza muschilor bine dezvoltati... Culmile supraorbitale sunt moderat definite.
Stopul: Stopul este moderat definit.

REGIUNEA FACIALA:
TRUFA: Mare,bine dezvoltata dar nedepasind conturul botului.Culoarea trufei este neagra,poate fi deschisa la culoare la exemplarele de culoare alba sau de orice culoare deschisa.
Botul: Botul este bont (fara varf) si de lungime moderata,privit de sus si din profil este aproape dreptunghiular,ascuntinduse foarte usor spre trufa.Botul este voluminos ,adanc si bine pozitionat sub ochi. Podul botului este larg,drept si,cateodata,putin indreptat in jos. Barbia este bine dezvoltata.

Buzele: Groase,cand gura este inchisa ,buzele de sus acopera strans buzele de jos.Este de preferat ca pigmentatia acestora sa fie complet neagra.
Falcile,Dintii: Falcile sunt puternice si largi.Dintii sunt mari,albi si apropiati unii de altii (42 in total).Incisivii sunt asezati in linie.
Muscatura poate fi in foarfeca,in cleste sau in foarfeca inversa.Caninii sunt bine fixati.Un dinte accidentat nu afecteaza utilizarea muscaturii.
Obrajii: Oasele obrajilor sunt lungi si bine desvoltate,fara a interveni in forma dreptunghiulara a capului..
Ochii: De marime medie,de forma ovala,bine fixati,cu privirea inspre inainte,si usor asezati adanc.Culoarea este de la maro inchis pana la caprui.Este de preferat o culoare cat mai inchisa.Pleoapele sunt groase si, e de preferat ca pleoapa de jos sa nu curga .A treia pleoapa nu este vizibila.Este de preferat ca pleopele sa fie complet pigmentate.Oricare ar fi culoarea blanii,conturul ochilor trebuie sa fie negru.Expresia este de increzator si demn.
Urechile: De marime medie,triunghiulare,groase,prinse jos si atarnande pe langa cap.Partea de jos a bazei urechii trebuie sa fie la nivel cu ochii,sau usor sub acestia.In tarile in care este acceptata cuparea urechilor ,aceste se cupeaza,in alte tari,nu se accepta cuparea acestora.

Gatul: Este este de lungime medie,foarte puternic,la o sectiune,forma acestuia fiind ovala,musculos si prins jos.Salba este o caracteristica specifica acestei rase.

CORPUL:Linia superioara: Bine proportionat si sustinut ,cu o tinuta tipica.
Greabanul: Bine definit,in special la masculi,musculos,lung si inalt,cu o trecere bine definita spre spate.
Spatele: Drept,larg,musculos,cu o lungime de ½ din lungimea de la greaban la baza cozii.
Partea din spate a spatelui (?!?!): Scurta,larga,musculoasa,putin arcuita,

Crupa: De o lungime moderata,larga,musculoasa,usor alunecanda spre baza cozii.Inaltimea la tartita este cu 1-2 cm mai mica decat inaltimea la greaban.
Pieptul: Adanc,lung,larg,dezvoltat distinct,cutia toracica largindu-se spre inspre spate.Coastele false sunt lungi . Partea de jos a pieptului este la nivel cu coatele sau usor mai jos . Partea din fata a pieptului este putin in fata umarului,articulatiei
Linia inferioara si stomacul: Stomacul este usor supt.

Coada: Groasa la baza si prinsa destul de sus.Coada naturala este purtata in forma de secera sau ultima treime a cozii purtata intr-un usor inel. In alerta,coada este ridicata pana la linia spatelui sau putin mai sus.,atarnanda in repaus. In tarile in care este acceptata cuparea cozii,aceasta se cupeaza,in alte tari,nu se accepta cuparea acestora.In arbitraj,nu trebuie facuta diferenta intre coada cupata si cea necupata.

MEMBRELE:

TRENUL ANTERIOR:
Trasaturi generale: Picioarele din fata sunt drepte,cu osatura puternica,privite din fata,sunt paralele si neapropiate.Privite din profil,sunt drepte.
Umerii: Scapula este lunga ,bine asezata pe spate,formand un unghi de 100 grade cu bratul .musculoasa.
Bratul: Oblic,lung si puternic.
Cotul: Se potriveste corect ,nedeviind nici in afara nici in interior.
Antebratul: Drept,foarte lung,la sectiune fiind oval
Metacarpienele(Pastern): de o lungime moderata,largi,puternice ,verticale pe pamant.
Laba: Larga,rotunda,cu degete arcuite,pernitele sunt voluminoase si groase,unghiile pot fi de orice culoare.

TRENUL POSTERIOR:
Trasaturi generale: Privite din spate,picioarele sunt drepte si paralele,putin mai in afara decat trenul anterior.

Coapsa: Larga,moderat de lunga si cu muschi din abundenta
Genunchiul: Nu deviaza nici inspre inauntru,nici in afara.Angulatiile sunt moderate.
Coapsa inferioara: Este aproape la aceeasi lungime ca si copasta superioara

Metatarsus (Rear pastern): Foarte puternic ,de lungime moderata,perpendicular,fara pinteni .
Laba: Mare,rotunda,degete arcuite,pernutele sunt voluminoase si groase.Ghearele pot fi de orice culoare.

MISCAREA: echilibrata, elastica. La trap ,trenul anterior atinge usor pamantul,prezinta o puternica tractiune a trenului posterior. In miscare,linia superioara este constanta,nu se deformeaza. Toate incheieturile se indoaie fara efort.Angulatiile picioarelor din spate sunt mai vizibile decat in stationare.

PIELEA: Groasa,suficient de elastica

BLANA:
Parul: des,drept,cu un par subpar din abundenta.Parul de pe fata si pe partea din fata a picioarelor este scurt si des.Blana pe greaban este de multe ori mai lung decat pe restul corpului.Parul poate fi scurt sau mai lung.In functie de lungimea parului de suprafata,acesta poate fi scurt (3-5 cm) ,acoperind tot corpul sau poate fi lung(7-10 cm),acesta formand coama deasupra gatului,”pene” in spatele urechilor ,in spatele membrelor si a cozii

Culoare: Orice culoare este acceptata,exceptie facand culoarea albastra si maro (culoarea ficatului) in orice combinatie si mantaua neagra.

INALTIME SI GREUTATE:
Inalntimea la greaban : Masculi:minim 70 cm.
Femele:: minim 65 cm.
Este de dorit o cat mai mare inaltime,dar pastrand proportiile cu lungimea,proportiile cainelui

Greutate: Masculi: Minim 50 kgs.
Femele: Minim 40 kgs.

N.B: Masculii trebuie sa aiba 2 testicule complet coborate in scrot...

DEFECTE PENALIZATOARE:
Orice devieri de la punctele de mai sus trebuie considerate defecte si categorisite ca atare in functie de ce influenta au acestea in viata cainelui,in sanatatea acestuia si a urmasilor acestuia.
· Usore devieri de la tipul rasei.
· Femele ce par masculi.
· Craniu rotund,bot ingust,mandibula ingusta,trufa mica.
· Ochi oblici sau apropiati,pleope lasate.
· Urechi prinse sus.
· Buze subtiri sau atarnande.
· Crupa inalta.Crupa usor scurta.
· Privit din fata,cainele este ingust .
· Angulatii exagerate la trenul posterior.
· Deformarea labilor si degete lungi.
· Mers banal,miscare greoaie, .
· Par foarte scurt

DEFECTE GRAVE :
· Highly strung.
· Devieri evidente de la tip si constitutie.
· Picioros in prezenta,osatura fina,lipsa muschi.
· Ochi de culoare prea deschisa ,ochi prea bombati.
· Iseuat.
· Crupa mult mai inalta decat greabanul.
· Crupa ingusta,scurta si abrupta.
· Coada indoita.
· Metatarsiene neperpendiculare.
· Hindquarters set too far under body.
· Inaltimea la greaban mai mica cu 2 cm decat minimul rasei

DEFECTE ELIMINATORII:
· Caine agresiv sau prea timid.
· Orice anomalie a psihicului sau comportamentului.
· Mascul prea feminin.
· Prognatism marcant –distanta intre incisivii de sus si cei de joc,sau invers.
· Ochi de culori diferite,albastri sau verzi.
· Incheieturi deformate.
· Blana de culoarea albastra sau maro ficat,in orice combinatie.
· Blana de culoarea deschisa care are manta(sa) neagra.
· Blana creata sau moale.
· Miscare aiurea

TOP